29 Haziran 2012 Cuma

Tam Siper! 10

- hadi olm, kalkalım artık...
- tamam len, ne diye tam siper aldık ki zaten?
- deli istediği kadar bağırsın...
- he valla, zaten olan oldu artık...
- ama ama!..
- len len!..

- her yerim uyuşmuş olm benim!
- ben de kıpırdayamıyom valla...
- uzun zaman nefes bile almadan yatarsak olacağı buydu işte...
- ben asıl başka bi şeyden korkuyom...
- ne ki?
- sakın millet bizi öldü sanmasın?
- kalk olm kalk!
- yoksa gömmeye gelicekler birazdan, di mi!
- ha gayret!

15 yorum:

  1. siperdeyken gömüldüler, haberleri yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ego sahiplerine üzülmeye gerek yok da, onca emek, onca paylaşım, onca bilgi heba olmasın.. ne yapıp edip üzerlerindeki ölü toprağını silksinler isterim..

      Sil
    2. Onca emek, onca digital arşiv birilerinin tekeline geçtiyse -ki link yeniletmek isteyenleri cortlatmaları, kimseyle paylaşmak istemediklerini gösteriyor- yeni kurulan platformlarda bunları kullanmadan yeni paylaşımları topluyorlarsa çok ciddi bir sorun var demektir.
      Telif hakkı, yayıncı baskısı vs bahanelerle bunlar tekrar su yüzünbe çıkarılmadan kişisel servet olarak kaydedilecektir. Çocuklara bırakılacak iyi bir miras doğrusu.

      Sil
    3. "link yeniletenleri cortlatmak istemek" gibi bir saptama yanlış olur sanırım... hazinenin olabildiğince az insanın erişimine açık olması istenmektedir ama yine de "link yeniletenleri cortlatalım" gibi bir garabet duruma dönüşmemiştir..

      bir de şöyle düşünelim, kırık link yenileyen modlar, yeni foruma taşındıklarında ellerinin altında kendilerine ait hazır linkler bulunacak.. ne güzel, bir taşla iki kuş işte.. :)

      Sil
  2. ÇF'nin şişirilmiş bir balon olduğu, şuan ki durumlarından belli oldu.
    site arızalandı, Teknik admin nerde?
    YOK!
    Site arızalandı, Bilgi veren yetkili nerde?
    YOK!
    üyeler sağa sola dağılmış. Toplayan nerde?
    YOK!
    içinden birkaç grup daha çıkacak. engelleyen nerde?
    YOK!
    Viplerinin %40'ı EK'a geçti. farkında olan nerde?
    YOK!
    Artık kimse umursamıyor kendilerini. dikkat çekmek isteyen nerde?
    YOK!

    kısaca ÇF öldü. cenazesini kaldıran yok.
    yazık oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teknik admin nicedir yoktu zaten, bilgi verecek kişinin de ne olup bittiğine dair bilgisi olması lazım, ama ÇF'de işler öyle yürümedi ki hiç, üyeler de çoktandır kopuyorlardı forumdan, malum sebepler nedeniyle, artık ÇF'ye girip konulara filan bakmak bir tür alışkanlık ritüelinin yinelenmesi haline dönüşmüştü...

      viplerde hatta yöneticilerde, herkeste bir "bitse de gitsek" havası hakimdi, doğruya doğru..

      ÇF bitti/bitiyor ise yeni oluşumların ortaya çıkması kaçınılmaz, ama ÇF hazinesininin büyük bölümünü veya tamamını elinde bulunduran birileri devreye girmezse yeni oluşumların hayata tutunur hale gelmesi de öyle hemen olacak şey değil.. bu anlamda oklitus ve palio68 öne çıkar. bakarsın yeni bir forum da onlar kurarlar. heidi'siz de olmaz tabi. "eski tas eski hamam" uygulamalar devam eder. Eskit'in de gelip geleceği yer orasıdır. VİP virüsü mekanı tüketene kadar bu virusle teması olan her şeyi ve herkesi yok eder.

      idealistler, harunaybal, kolibri, melih41 de hiç yoktan iyidir deyip destek olabilirler belki.. umarım sağ duyu hakim olur, bu insanlar kendi oluşumlarını hayata geçirir ve geçmişten ders alarak kalıcı ve etkin bir forum ortaya koyarlar..

      öte yandan ÇF'a dikkat çekmek isteyen bir tek vipcortist kaldı gibi bir durum var galiba... :) ama cenazeye elimi sürmem valla.. korkarım.. :)

      "yazık oldu" tam denk gelmiyor ve sanki kendi kendine olmuş gibi bir söylem barındırıyor. o nedenle "yazık ettiler" demek daha yerinde olur..

      mr.yer6 forumun açmazlarını görüp "bu gidişle 1 yıl sonra kapıya kilit vururuz," demiş, 25Temmuz'un önerisi ortaya atıldığı zaman "süre kısalıyor" diye uyarmış, asıl sorunu defalarca ortaya koymuş, "vip sistemi zamanını doldurdu, kaldırılması lazım" önermesinde bulunmuş ama "nedense" bir türlü dinletememiştir muhataplarına...

      onlara göre, forum tıkır tıkır işlemekte, her şey yolunda gitmektedir..

      e, bu gidiş "buyrun cenaze namazına" noktasına gelmesin de nereye gelsin?!

      Sil
  3. eğer, harunalbay, kolibri, melih41 bir site açarsa, hiç tereddütsüz katılıp, paylaşım yapabilirim.
    aşırı güven veren insanlar bunlar.
    insan gibi insanlar.

    ama oklitus, palio68 ortaklığına ihtimal vermiyorum.
    oklitus ve heidi zaten eskikitaplarım'da bulunuyorlar. ve sanıyorum ki süreç içinde orda ilerleyecekler.
    üye ve paylaşımcıların çoğu şu dakika bile eskikitaplarım'a kayıyor. ama 25Temmuz ''e-kitap'' konusunda ısrarcı.
    lakin bu ısrara rağmen (özellikle ÇD kanadından) çizgiroman paylaşımları yapılıyor.
    ÇF kanadınında paylaşım yapmasında bir mahsur görülmüyor ve artık(tahminimce) başlayabilir.
    Lakin Eskikitaplarım'ım ÇD kanadı; incitmeden, örselemeden paylaşım yapmaya dikkat ediyor. yani bütün kişisel külliyatını dökmek yerine, aradan cımbızladıklarını paylaşıyor.
    gerçi bunun nedeni, ana merkezi(ÇD) sinirlendirmemek galiba. çünkü çoğu hala ÇD'da bulunuyor.(aktif olmasalarda bulunuyorlar)

    ÇF kanadı ise hem kalabalık, hem girişken.
    yani start işareti verildiği an, çok hızlı bir paylaşım gerçekleşebilir.
    kald ki; Eskikitaplarımın ÇF kanadı arasında bütün arşivi elinde tutabilecek kişiler mevcut.
    Yani hazinenin haritasını oradaki birilerinin elinde.(ihtimal var)

    Çizgiliforum'a gerçekten yazık ettiler. keşke böyle olmasaydı. keşke dinleselerdi. ama artık olan oldu.
    Çizgiliforum tarihin tozlu raflarına gömüldü.

    Bunda sonra olacaklar (yeni forumlar veya eskit) inşallah eski hatalara düşmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil Harunaybal, Kolibri, Melih41 kim forum açarsa açsın eski güven ve samimiyetin olmayacağı açık. İnsanlar birbirlerine kuşku ile bakacaklar, en ufak bir ayak sürçmesinde eski olaylar hatırlanacak, eski hesaplar ortaya dökülecek.
      Dünya kirlendi artık, bu kirliliği yaratanlar da tarihte yerlerini aldılar.
      İnsanlar zaten telifti, kul hakkıydı, maddiyat, aile baskısı vs. Türlü soruları, sorunları aşıp paylaşım yapıyorlardı. Bu engellere birde iktidar için dönen dolaplar, öznel ihtiraslar, kaprisler, kirli düşünceler eklenmiş. Yayıncıların ayağa kalkması cabası.
      Böğre inen tekme, ÇF nasıl toparlanamadıysa hiç kimse de kolay kolay toparlanamaz gibi geliyor bana.

      Sil
    2. palio68 ve oklitus'un isimlerinin yan yana zikrederken kastım, "kafa kafaya verip forum açarlar" anlamında değil, bu iki ismin elinde Çizgiliforum'un tüm materyali bulunduğu için yeni açılacak herhangi bir forumda yine önplana çıkacakları anlamındaydı. Palio hazır cephanelik gibi taranmış arşiviyle zaten her forumun göz koyduğu bir adamdır ve mantıklı olan da budur zaten.. öte yandan harunaybal da çocuk dergileri konusunda hazır cephaneliktir.. ama onu kimse kolayca yanına çekemez, hele ki şu andaki oluşumlardan birine gideceğine hiç mi hiç ihtimal vermem... keza kolibri, bir tarihçi edasıyla arşivcilik yapmış ve paylaşımcılığıyla da bunları insanlara açmıştır, bir çok kişinin gönlünde ve aklında "önemli" adam olarak yeri vardır, meelih41 de olumlu iyicil kimliğiyle tam bir abidir.. e bu adamlar ne diye durular ki daha? mistercaki de gelirse kim tutar bu oluşumu.. Bir o kadar da mod konumunda olup da ÇRa gönül vermiş, ama ÇF ortamından yoruldukları için etkisizleşmiş iyi insan da var. ÇF'nin malzemesini kimseye yağmalatmadan bir an önce kolları sıvamalılar bence.. onların dört duvar olarak başlattacakları bir oluşum bir anda ÇR sarayına dönüşebilir. Hele ki eski hatalardan da ders alındıysa, vip mip gibi zararlı etkileri apaçık ortada olan yollara sapmazlarsa... Eskit de e-kitap ile yola devam ederse sürtünme yüzeyi de azalır, hatta kardeş forum gibi olunur.. mis gibi ortam işte.. ÇD de meydanı boş bulmayacak, kendisiyle rekabet edecek bir forum ortaya çıktığı için işe dört elle sarılacak, iç anlaşmazlıkları filan bir kenera atacaktır.. tüm bunlar da çizgiroman severlerin işine yarar..

      Sil
  4. sevgili yer.6 keşke öyle olsa ama söylediğin isimler vip sistemi olmayan bir oluşumun içine asla dahil olmazlar buna eminim çünkü onlar için asıl olan ben veriyorsam sende kat sistemi ki bunun adıda vipliktir.Keşke senin dediğin olsa ama ben pek umutlu değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şöyle düşünelim; yeni bir forum kuracak kararlılığa erişilirse, zaten bu oluşum vipsiz geçecektir hayata... eğer yeni katılımcılar paylaşım konusunda tatmin edici bir tutarlılık gösterirlerse vip sözcüğü asla zikredilmeyebilir bile..

      tamam çizgiliforum'da durum farklıydı. çoğumuz oraya geldiğimizde zaten vip sistemi aktive edilmişti ve çeşitli kaygılar nedeniyle kaldırılması imkansıza yakındı.. ama ÇF bittiyse, artık herkes bu "son"un yönetsel tutumlar kadar viplikle de ilgili olduğunu anlamıştır. zaten yönetsel tutumlar da doğrudan vip sistemiyle ilgili olarak gelişmiştir.

      bu yolun uçuruma gittiğini kimse görmediyse, viplik sistemini bünyesine zerk eden her yeni oluşum, ÇF ile aynı noktada buluşur... yani uçurumun dibinde..

      eğer sözettiğim isimler ÇF'yi devralmaz veya yeni bir forum kurmazlarsa ne vipli ne de vipsiz yapamayacaklarını, "yapamayacaklarını" kestiriyorlar demektir..

      Sil
  5. valla çf devralmak demek orada paylaşım yapılan tüm yayınlar demekki zaten çoğu ÇD de dökülüyor meydana bu durumda yeni oluşum biraz havada kalır mesela palio'nun en son süperteks çetin karakoçları tarayacağını yazmıştı bunlar tamamlanmış olarak zaten ÇD de var o zaman ne anlam ifade ederki yeni oluşum ancak gerçekten çizgiromanlar üzerinden ve çizgler üzerinden gerçekten düzeyli yorumların yapıldığı bilgi verilen bir oluşum olursa belki öbür türlüsünü zaten 25 temmuz eninde sonunda yapacaktır bir şekilde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ÇF'nin şu anda hazine sandığında görünen her şey eninde sonunda ortaya dökülecekti zaten. viple ziple engel olunabilir bir şey değildi ki... bu tür forumların açmazı, sistemin merkezine "dosya paylaşım"nı yerleştirmesi zaten. dosya paylaşımı bilgi paylaşımına eşlik eden bir yan unsur halinde tutulabilirse asıl o zaman "biz çizgiroman forumuyuz" demenin anlamı olur. belki de alınması gerekn derslerden biri de budur.. gelen üyelerin, belki de kapağını açmayacaklarını bildikleri halde sırf arşivlerinde bulunsun diye bir takım materyali indirdikleri bir yer olmaktansa, ilgi alanlarında bilgiyle de besleneceklerini fark ettirerek üye çekmek daha sağlam bir ilişki kurmak anlamına gelir insanlarla.. aidiyet dediğimiz şey aynı dosyalara sahip olmaktan öteye geçer böylece..

      palio'yu da hafife almayın (tabi ki ortağı ozanbarış'ı da saymak lazım). o gün süperteks der, ertesi gün kimsenin hayal bile edemeyeceği bir taramayla çıkagelir.. sonuçta harıl harıl üreten adamlar her yerde aranan ve istenen kişilerdir. seri ÇD'de tamamlanmış tamamlanmamış dert değil. keza nerede bir harunaybal taraması görsem atlarım ben üstüne.. isterse aynı sayının 3-4 farklı taraması elimde bulunsun..

      Sil
  6. ''bu yolun uçuruma gittiğini kimse görmediyse, viplik sistemini bünyesine zerk eden her yeni oluşum, ÇF ile aynı noktada buluşur... yani uçurumun dibinde..''
    ne kadar doğru tespit zaten sorunda başından beri bu idi vipliği bile adil uygulamayan hatta ekşisözlükte bile dalga geçilen bir duruma sokanlar zaten sözünü ettiğin kişiler değilmi idi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dışarıdan bakınca sonu hazırlayanlar elbette tüm yönetim kadrosu gibi görülüyor.. ama içeriden bakınca öyle değil.. şahinler ve güvercinler var. malesef şahinler her daim güvercinlere üstünlük kurmuştur. güvercinler defalarca söylemişlerdir "şu vipliği adamakıllı kurallara bağlayalım" diye.. olmamıştır.. şu son aşamaya yani viplerden yardım toplanması aşamasına gelindiğinde belki bu konular da halledilecekti.. ona da izin verilmedi, üst üste ortaya çıkartılan sorunlar yedi bitirdi forumu..

      Sil