14 Mayıs 2012 Pazartesi

Yüzleşme...

Öncelikle belirtmeliyim ki, Çizgiliforum'un zarar görmesine yönelik bir çaba değildir burada yazılacak olanlar. Tam tersi, gerçekle yüzleşmenin olumlu etkisi olacağını umarak aktarılacaktır, değerli vaktini bu satırları okumaya vakfedecek olan Çizgiliforum severlere.

Gerçekin, "ger ve çek" biçiminde algılanmasına izin vermeden, sadece olanları yazarak ve olası "hayır öyle olmadı" diyeceklere delil niteliğindeki Üst Yönetim Odası yazışmalarının ekran yakalamalarını göstererek Çizgliforum'un iki gün gibi bir sürede nereden nereye getirildiğini aktarıp herkesin kendi kararını verebileceği bir manzara sunmaya çalışacağım.

Önce, daha iyi görmek için üzerine çıkıp manzaraya biraz yukardan bakmamızı sağlayacak taşları koyalım.

1. Parasal ve teknik sorunlar:
Çizgiliforum, maddi ve teknik sorunlarla boğuşmakta olduğunu bu yılın başında İstanbul'da yapılan Üst Yönetim toplantısında kabul etmiş (Mr.Yer6 katılmamıştır), maddi sorunların aşılması için VİP üyelerden parasal destek alınması kararını vermiştir. Kurulduğu günden beri forumun tüm masrafları ve teknik alt yapısının sorumluluğu iki Admin'in üzerindedir ve bu yük artık kaldırılamaz boyuta ulaşmıştır.

2. Küçülme:
Küçülme sürecine girildiğinin temel kanıtı olan "online rekoru" bir yıldan fazla süredir kırılamamaktadır. Forum, herhangi bir çizgiroman hakkında Google'da yapılan aramalarda hakettiği yerden çok gerilerde çıkmakta, katılımcı yeni üyeleri çekememekte, gelen üyelerin devamlılığını sağlayamamakta, hakkında İnternet aleminde iyi'den çok kötü yönde söz edilmektedir.

3. VİP olgusu:
Çizgiliforum'un  yapısı gereği, temel yaşam kaynağı VİP üyeleri, onların üretim ve paylaşımlarıdır. Ancak bir yıldan fazla bir süredir VİPlik kurumu bu beklentiyi yerine getiremez durumdadır. Özellikle foruma ismini ve amacını veren "Çizgiroman" başlıklarındaki faaliyetlerin büyük bir bölümü Mod ve SModlar tarafından gerçekleştirilir hale gelmiştir. Üye ve VİPlerin çizgiroman başlıklarındaki üretimleri kendi başına forumun canlılığını sürdürecek düzeyden çok çok gerilerde bir noktadadır.

4. Görüş ayrılıkları.
Açıkça dillendirilmese de forumun bu gidişini olumluya çevirecek ne gibi hamleler yapılması gerektiği hakkında Üst Yönetim'de görüş ayrılıkları vardır. "Görüşlerin" ve "ayrılıkların" kesistiği nokta VİPlik sistemidir. Forumun yapısı gereği VİPlerin üretme heyecanlarının canlandırılması ilk çözüm yolu olarak ileri sürülmektedir. Ancak bu canlandırmanın nasıl yapılacağı konusunda yöneticiler arasında kesin bir örtüşme yoktur . En az bir yönetici ise :) forumun asıl sorununun VİP ve kapalı link uygulaması olduğunu savlamaktadır.

5. Yavaşlık:
Çizgiliforum'da karar süreçlerinin yavaş işlemesi, üzerinde uzlaşılan konularda dahi gereğinin yapılmasının uzun zaman dilimlerine yayılması üyeleri olumsuz etkilemekte, küskünlüklere yol açmakta, geciken müdehaleler yönetim içinde dahi tartışmalara neden olmaktadır. Çizgidiyarı ile arasındaki, zaman zaman kızışan zaman zaman durağanlaşan çekişme de karar süreçlerini özellikle VİP atamaları konusunda yavaşlatmakta, bu da katılımcı üyelerin istikrarlı olarak forumdaki varlığını olumsuz etkilemektedir.

6. Yeni Arayışlar:
Şu anda Eskikitaplarım isimli forumun başına geçmiş olan, zamanın Çizgiliforum süpermod'u 25Temmuz, forum kurucularının Çizgiliforum'daki görünmezlik durumunu bir rahatsızlık kaynağı olarak değerlendirdiğini dile getirmekte ve yeni arayışlara yönelmenin, farklı bir platformda tekrar toplanmanın zamanı geldiğini söylemektedir. Bu fikri dillendirmek, kabul etmelidir ki, cesur bir adımdır.


Manzara, hava ve yol durumu:

Zamanında sulanmadığı için çoraklaşmaya başlayan toprak, engebeli arazi, meyvelerini kuşlara yem eden ağaçlar, sık ve şiddetli esen rüzgarın kaldırdığı toz toprak nedeniyle kısıtlı görüş alanı...

Yöre sakinlerinin dikkatine; kısıtlı görüş alanı nedeniyle traktör kullanan çiftçilerin kazaya neden olmaları, arazide gezinen canlılara zarar vermeleri, meyve veren açaçlara veya diğer traktörlere çarpmaları mümkündür. Yöre sakinlerinin dikkatli ve tedbirli olmaları önerilir.

Uyarımızı yaptıktan sonra, artık sıcak olaylara, yani işin heyecanlı :) tarafına geçebiliriz...

Bilinmesini isterim ki, bazılarının canları yanar, kendilerini kötü hissederlerse, canlarının yanması yaptıklarının sorumluluğunu alamayıştan olacaktır. Ancak kötü hissetmeleri durumunda, bunun tek açıklaması "kötü" oluşlarıdır!

Ancak bir uyarı daha yapıp, pek de "kısa" sürmeyeceğini söylemeliyim. Yazmak da okumak da epey zaman alacak. Ama ara ara eğlendirir, gönlünüzü almaya çalışırım.. :)

Devam edecek...

1 yorum:

  1. "Sapık" yakıştırması meyvesini vermiş olmalı ki;
    "Manzara, hava ve yol durumu"nda "meyve veren açaçlar"dan bahsetmeğe başlamışsın.
    İlgiyle izliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil