19 Temmuz 2012 Perşembe

Bitti...


"Son" yazmaya elim varmıyor bir türlü.
Ama son kez olmasa da "son" demek durumundayım....
Bakarsınız gelişmeler olur, yine yazmak gerekir, ama hiç değilse Vipcortist'in Çizgiliforum'u parçalayan olayları anlattığı, neyin nasıl olduğu ve Mr.Yer6'yı nasıl davranmaya ittiğini öyküleştiren metinlere nokta koymak zamanı.

Hatırlatmalarla bitirelim:

Yaşananlar ayniyle vakidir, fakat çıkarsamalar akıl yürütme sonucu elde edilmiştir ve gerçekte olan ile bağdaşmıyor olabilir.

Mr.Yer6'nın gerçeği haline gelmiş bir bağlantılar yığınıdır VİPcortist...

O sadece parçaları birleştirmiştir.
Bu parçaların birbiriyle uyumlu bir tablo oluşturması belki sadece evrenin düzeniyle ilgilidir.
Her şeyin kendinden daha büyük bir şeyin parçası olduğu gerçeği, uyum olgusunu kaçınılmaz kılıyordur belki.

Olaylar dizgisi aktarılırken tamamen gerçeğe sadık kalınmıştır.
Ama amaçlar, insanların kafasının içindekini görmek mümkün olmadığı için sadece aralarındaki uyum nedeniyle birbirleriyle ilişkilendirilmiştir ve kabul etmek gerekir ki illa da böyle bir ilişki bulunması gerekmez.

Anlamlı bir bütün görmek, anlamlandırma çabasından kaynaklanmış olabilir.

VİPcortist'in etik duruşu "yanlış" olarak değerlendirilebilir.

Yanlış etik duruş koşulların zorlaması sonucu oluşmuştur. Çevresinde "doğru adına" hemen hiç bir şey kalmamış bir oluşum yanlışların üzerine basa basa ilerlemek durumundadır kaçınılmaz olarak. Bu yanlışlardan doğruluk adına bir sonuç çıkartılmasına katkısı olduysa duruşu da kendi içinde doğrudur.

Bir kaç insanın canını yakmış, bazılarını kötü hissettirmiştir mutlaka. Ancak bundan şikayetçi oldukları zannı yanılsamadır. "Anti" de olsa birer kahraman üretilmiştir o isimlerden. Çağ antikahramanlar çağıdır ve herkes emin olsun ki günümüz değerleri açısından özdeşilmesi daha kolaydır onlarla.

Bu sayfalarda kendini bulanlar eğer olmadıkları bir şey gibi gösterildiklerine inanıyorlarsa, öyle gösterilmekten hoşnutsuz olmaları için bir neden de yoktur kanımca. Büyük bir aptallık silsilesini birbirine bağlayan zincirin halkaları gibi görüntülenmek yerine bilinçli birer varlık oldukları izlenimi yaratılmasına neden olmuştur VİPcortist. Bu da bir payedir kimsenin kuşkusu olmasın. Eğer tesadüfler veya yazgı ile açıklayacak olursak olup bitenleri, elimizde sadece ahmaklar kalır, kendi kaderine hükmedemeyen. Böyle bir algıya izin vermesi söz konusu bile olamazdı VİPcortist'in...

Ve eğer onlar ahmak da tek bilinç Mr.Yer6'ya aitse, vay halinedir onun!
Hak etmeyen insanlara değer vermiş, anlam yüklemiş demektir bunca zaman.
Öyleyse bir Angel Heart parodisidir VİPcortist!
Not: Demiştim değil mi; seyretmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir, diye...

Siz!
VİPcortist'i hasbelkader okuyanlar...  

Rastlantıların bir araya gelip çelişmeyen bir düzen yaratabileceğine inanıyorsanız "ilahi el" ile açıklayabilirsiniz her şeyi.
Çözümleriniz akıllı tasarım’dan geçiyorsa, her şeyi büyük bir planın parçası olarak görebilirsiniz.
Evrime gönlünüz kayıyorsa, olaylar ve amaçların belirli bir noktada kesiştiği ve Çizgiliforum'u sadece güçlünün ayakta kaldığı bir sona sürüklediğini düşünebilirsiniz.

Ya da tüm bunların kısmen etkili olduğu bir süreç yaşanmıştır belki, ve bunun adı "hayat"tır...

Hayatın açıklamalara ihtiyacı yoktur.
O öyledir, başına buyruk ve nedensellik ihtiyacı göstermeyen.
Nedenlere ihtiyacı olan insandır...

O yüzden VİPcortist'i sadece insani bir yansıma olarak ele almanızı isterim...
Ve yanılgı payı olabileceğini hatırlamanızı…

İsterim ki, hüküm verilmesin!
Sadece kabul edilsin, "böyle oldu!"

Çözüm kabul ile başlar!
Çözülecek bir şey kaldıysa...

Bitti... mi acaba?

Not: Pazar gününe kadar yorumlara açık kalacak blog. Ondan sonra iki haftalık bir tatile çıkacak ve büyük ihtimalle bu süre zarfında ne VİPcortist ne de Müsekkin ile hiç ilgilenemeyeceğim için her ikisinin de "yorum" kapısını kapatmak durumunda kalacağım. Yani... Yani eteğinde taşı olan varsa şimdiden döksün... :) Sonrası?.. Sonra düşünürüz...

45 yorum:

  1. Sayın Mr.yer6 bize Çizgiliforumda yaşanılan çözülme sürecini müthiş bir dil ile anlatığınız için teşekkür ederim, uzun zaman önce ÇF ile gönül bağını koparmış olsamda siteye ne olduğunu merak ediyordum çünkü gerçektende çok sağlam ve güçlü görünen bu topluluğun bir anda kayıplara karışması insanın kafasında soru işaretleri oluşturuyordu , yazınız sayesinde forumu içten içe yiyen kişileri ve olayları görmüş oldum. Sizin gibi dili iyi kullanan ve Çr bilgisi yüksek birini Çizgi Diyarında görmek isterdim. Umarım eskiden olmuş olaylar unutulur ve çizgiromana gönül vermiş ÇF üyelerini Diyarda görbiliriz.
    Çizgidiyarından Cobra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili cobra, mr.yer6 ismi diyar'da banlı ama elbette temiz tutmaya çalıştığım bir mahlas ile zaten oradayım. bazı yöneticiler de sanırım hangi mahlası kullandığımı biliyorlardır.. :) orada dosya paylaşımı yapmıyorsam da katkı yapılabilecek konulara elimden geldiğince yazıyorum... kişisel anlamda sorunlarım da yok artık oradaki insanlarla. profesör ile zaten aynı masaya oturmuş ve sorunların önemsenecek şeyler olmadığını saptamış, birbirimizi anlamışız. yani sorun kişisel anlamda yok. ama yine de endişelerim vardır, zira insan insana benzemez ve profesör iyi niyet kutbunu gösterirken, başka birileri karşıt kutupta duruyordur ve eski hesapları açar.. malum, ben de pek yerinde durmayan biriyimdir, durduk yerde huzurunu kaçırırım mekanın.. :)

      işin özü; forumlar arasında kurumsal problemler yaşandı, her iki tarafın birbirine karşı tutumu sorunları büyüttü. bu açıdan bakıldığında bazı insanların mr.yer6-prof kadar uzlaşmacı olamayacağını değerlendirmek ve üzerlerindeki eski yaraların acısını silinmesi için işleri biraz zamana bırakmak, hatta iyileşme süreci için bir merhem sürme girişimide bulunmak gerek galiba..

      ha bu arada yeni bir oluşum kurulur ÇF'de çalışmayı yeğleyenler orayı seçer veya eskikitaplarım'a akıtırlar emeklerini... çok dert değil. çizgiroman dünyamız kazanmaya devam eder.. ama "merhem" en azından hem yeni oluşuma hem eskikitaplarım'a geçen arkadaşlarımızı diyar'a karşı düşmanca hisler besleyip büyütmek zahmetinden kurtarır... farklı yerlerde bile olunsa, çizgiroman dünyamızın aidiyetler nedeniyle aldığı hasar bir parça onarılır, aynı çatıda birleşilmese bile taraflar birbirini anladığını ve bundan sonra birbirlerine karşı daha duyarlı olacaklarını göstermiş olurlar, aynı hedeflere yürümek kolaylaşır...

      şu anda yer6'nın ne eskikitaplarım'da ne de çizgidiyarı'nda yer almaması her iki oluşum içinde hayırlıdır. Zira Vipcortist nedeniyle hatırı sayılır bir hasım kitlesi yaratmış olması muhtemeldir ve yer6 nereye giderse bu hasım kitlesini de orada üstüne çekebilir.. Sonra "al gözüm seyreyle salih"... :)

      bırakalım taşlar yerine otursun..

      Sil
  2. Hangi mahlas'ı kullandığınızı merak ettim özelden çıtlatırsanız fena olmaz :)

    Geçmişte istenmeyen olaylar yaşanmış , admin katlarının birbirlerini affetmelerini bekleyemem en azından alt seviyedekiler eski hesapları kapatabilir bende ÇF'ye vip sisteminden dolayı az laf etmedim oradakilerde ÇD'ye laf etmiştir bunları unutalım artık eğer gelenler olursa sevinerek kabul etmeliyiz yok yeni bir oluşum kurulucaksada en azından aramız iyi tutulsun (tabi böyle bir oluşumun öncülerinin doğru kişiler olması gerekir bizde de adı iyi anılan Kolibri Palio gibi kişiler mesela), öyle bir ortamda sohbetlere katılmaktan güzel yazılara yorum yapmaktan sevinç duyarım.Birde vip sistemi olmasın :) bu sistemin zararını herkez acı birşekilde anlamıştır umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh yanıtla yerine yorum ekleye basmışım üsteki yazıları yazan ben Cobra başkası zannedilmesin :)

      Sil
    2. iki üç hafta zarfında ÇF'nin artık dönmeyeceği kesinleşirse, çizgiromana gönlünü kaptırmış, tarama virüsüyle tanışmış, paylaşmanın tadını almış arkadaşlar yavaş yavaş halihazırdaki oluşumlarda belirmeye başlarlar. diyar'da uzun süredir var olup da paylaşım yapmadığı gözlenen insanlarda bir hareketlilik gözlenebilir.. eskikitaplarım'da ise zaten çoğu arkadaş ÇF mahlasyarıyla var. onlarda hareketlenmeye başlayacaktır.. yani kurum ölse bile kurumu oluşturan bireyler dünya görüşlerine göre kendilerine yer seçmekte çok gecikmezler sanırım..

      Sil
  3. göstere göstere veya gizli gizli, orada olduğunu biliyorsak orada sorun olduğunu da bilmeliyiz artık, bunca şeyden sonra..

    adresler için teşekkürler. yararlı olacaktır mutlaka..

    YanıtlaSil
  4. Türkiye forumlarında Çizgiroman kardeşliği zor yürür.
    Kişiselleştiriyoruz. Gerçek adımızı bile ortaya koyuyoruz.
    İlker (Bakunin) forumunda peçeteli mesajıyla mı Çizgiliforum üyelerini kardeşliğe çağırıyor?
    Üstelik üç mesaj yukarıda biri çizgiliforumdan sitemler ediyordu.Ben mesajı ona yazdı sandım ilk okuduğumda...
    Sevdiğimiz forum olunca fanatizm had safhada
    Neydi o bağımlılık yeminleri öyle? Gören vatan düşman istilası altında namahrem eller atalarımızın huzur-u istirahatgâhlarına dokunuyor sanır.
    Elbete bir forumun fanatiğinin, sevdiği foruma adadığı paylaşımlarının alıntılanması karşısında öyle laflar etmesi hoş görülmeli.
    Ama, sevilen forumdaki paylaşımcı herkes öyle düşünüyormuş gibi yapmak hoş değil.
    Paylaşımcı için neden indirme yani paylaşımı değerli bulup okumaya arşıvlemeye layık bulanların sayısı, sevdiği forumda kalmasından neden daha öncemli halen anlamadım.
    Daha önce kimin kimlerin yaptığını bilmediğimi söylemiştim halen de bilmiyorum ama cizgiliforumda herkesi ÇD'ye karşı kışkırtanlar, paylaşımcı ruhu kendi çıkarları için öldürenler Tarama paylaşımı üzerine kurulu bu ortama en çok zarar verenler bence.
    Bu arada sadece meraktan hiç bir bilgim olamdığından sormak istiyorum: Çizgiroman üzerine sadece resimliroman sitesi vardı eskiden. Oradan neden kopuldu kimse artık yazmıyor oraya ? Warez kibarcası paylaşım olmadığından mı ?
    Sahi Eski kitaplarıma kitap tarayanlar geldiler, ama çizgiroman tarayanlardan pek gelen olmadı. Onlar cizgidunyasında ortama bakıyorlar anladığım kadarıyla. Zamanla çözülüp konuşacaklarını ya da cizgili deki mahlaslarından başka mahlasla yazdıkklarını düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vipcortist'te ismi geçen eski dostlardan birine tüm iyi niyetimle söylediğim bir şey var: bir dostun bir dosta yapacağı en kötü şey, o yanlış yaparken onu desteklemektir, diye.. hayır, hatalı bulduğu yönü afişe etmeden göstermek dostluğun asıl gereğidir kanımca.. çocuk büyütürken bile yanlış yaptığında nasıl desteklemek, o davranışı pekiştirecek şekilde yüreklendirmek yanlış ise, bu en basit kuralı dost için uygulamak o kadar zor olmasa gerek...

      yanlış arkasında kaç kişi durursa dursun yanlıştır..

      resimliroman'a bir kaç kez üye olmak istemiştim, nedense mail kutuma bir onay mesajı gelmedi... sonra da unuttum gitti... belki üyeliği kapatmışlardır ve eski üyelerin de söyleyecek sözü kalmamıştır. kültür ortamlarına yeni fikirler getiren yeni insanlara ihtiyaç olur genelde.. bu sağlanamayınca durağanlaşır mekan ve herkes yavaşça el etek çeker.. tabi böyle mi olmuştur resimliroman forumunda bilmiyorum... içeri girememiştim ki, ne olup bitiyor göreyim.. :)

      eskikitaplarım'a gelmiştir ÇR tarayanlar da.. gözönü alanlarda faal değillerdir diyor içimden bir ses.. vip odası dolup taşıyordur belki.. belki içeriden birileri haber uçurur sonra, öğreniriz biz de...

      Sil
    2. Resimliromanda yıllar ama önce furmettici amerikancı kavgası çıkmış Teksas Tommiksle dalga geçmişler maziyi hatırlamak isteyen furmetticiler yani çizgiroman camiasının ağır abileri foruma küsmüş yazmayı bırakmışlar bildiğim kadarıyla. Öyle bir şey oldu sandım.
      Aktivasyon spam klasörüne gitmiş olabilir.
      Çizgiroman üzerine muhabbet okumayı sevenler için yüzlerce, binlerce sayfa var forum arşivi bölümünü de sayarsak.
      Ben yazmadığım için çizgiroman ve tarama forumlarını bilmiyorum, ama kültür, siyaset vb. içerikli Türk forumlarında yeni fikir getiren olmamasından çok yeni fikir getirenlerin dışlanması olayı var gördüğüm kadarıyla.
      Bir kaç forumda gördüm, bir örnek vereyim: Adamlar on binlerce abartmıyorum milyon mesaj yazmışlar 20-30 kişilik grup iyi adam kötü adam anlayışlı adam, ağır abi, Bilgisayar uzmanı, kıl adam düşman, sevilmeyen vb. rollerini almışlar sürekli yazıyorlar. Ortamına girdim daha ilk mesajımda alaylar dalgalar vb. Sonra baktım gelen herkese öyle davranıyorlar. Ortama kültürle, bilgiyle değil ancak geyikle girebiliyorsun.
      uzbek.uz galiba öyle bir adı vardı Mod ağır abi, adam pozları bozulsun üyeler kahvehane ortamları bozulsun istemiyorlardı. Arada girenleri linç ettiler, geyikleri aralarına aldılar 30 kişi geçinip gittiler. Forum kapanmış ama.
      Gördüğümce siyaset filan içerikli forumlarda forumcak herkes aynı düşünceyi paylaşıyor geçinip gidiyorlar dışarıdan ortamı yanlış anlayan biri gelirse,toplu linç vakası :)
      Edebiyat, tarih forumu kalmadı bildiğim kadarıyla o isimde forumlar en güzel aşk sözleri ve ödev forumları

      Sil
    3. görülen o ki forum müessesesi hem işlevsel hem de yönetsel anlayış bakımından oturmamış bizim topraklarda. Tabi Turkeyforum gibi bir devi gözardı etmek lazım bu söylemi geçerli kılmak için. En azından ÇR forumlarında yol katetmemiz gerektiği yaşananlar doğrultusunda bariz bir şekilde gözlenebiliyor.

      Sil
  5. Elbette bir sorun yaratıyor merak kıskançlık v.b. ama göstere göstere yapıldığında çok kötü. Neydi o yalvaranlar, yalakalık edenler ?
    Aramızda üç beş kişi anlaşalım bir forum kuralım
    vip bölümü görülür olsun. Sürekli konular açarak memleketin en karizmatik en pahalı kitaplarını paylaşıyormuş gibi yapalım paylaşmasak da olur aslında
    Viplik için koşul: ağzınla kuş tutacaksın :)
    Erişmek isteyenler ne paylaşımda bulunurlar ama
    Vallahi ben cizgiliforumu son zamanlara kadar böyle bir yer sanmıştım :)

    YanıtlaSil
  6. Sahi yazmayı unuttum bloglarda bildiğim kadarıyla yönetici onayından sonra yayınlama seçeneği de olsa gerek. Gelecek onbeş günde içini boşaltmak isteyen konuşmak isteyen olur bence. gerçi biz göremeyeceğiz ama onaya müteakip blogda yayınlanır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de öyle yapmayı düşünüyorum zaten.. gerçi üzerine yazmak için yeni bir konu başlığı filan açamayacağım ve bu da yorum kapısını tıklatmak isteyenlerin azalacağını düşündürtüyor bana ama bakarsınız gittiğim yerden bir internet erişimi bulur ara ara aktive edebilirim onaylanmamış mesajları..

      Sil
  7. sınıf ayrımı çatışma getirir.. pozitif ayrıma uğranan birilerinin var olduğunu bilmek yeter. hangi ekstra haklara sahip olduklarının bilinmemesi ise gerçekçi olmayan bir takım aşırı iddiaları getirir. mesela diyemez miyiz; gizli vip odasına diyar'ın bütün taramaları birer birer ekleniyor. ya da "yağma yok" deyip ÇF'nin tüm database'inin gizlice oraya aktarılmadığını düşünmememiz için ne gibi bir veri var ki elimizde? birileri "yav, Allah bilir gizli vip odasında neler vardır diye düşünüp, yine vip olmak için taklalar atabilirler... takla, sonuçta karakterle ilgili bir şey..

    yani gözönünde olması gizli olmasından kötü bazı durumlarda, bence.. neyse, kendileri bilir..

    YanıtlaSil
  8. İçeride ne olduğu konusunda fikrim yok vipin de vipi var mıdır bilemem ama eskiitaplarım linkler ve vip dışında dışarıya açık bir forum 40-50 en fazla yüz paylaşımda vip olanları gördüm.
    Kimin takla atmak isteyeceğini bilemem ama gerçekçi davranıp alıntıya izin verdiklerinden isteyen bir haftada 50 paylaşım yapabilir. Mesela turuz.info'dan alsınlar 50-100 viplik kotası var o sitenin :)
    Çizgilide yasakmış galiba burada okuduklarımı yanlış hatırlamıyorsam, ama ben farketmemiştim yasak olduğunu çünkü alıntılar da vardı bir sürü

    YanıtlaSil
  9. çizgili'de özellikle ÇR bölümlerinde özgün paylaşım esastı. İyi yanlarından biriydi bu. Oralarda birinin canının yandığını bilmek, buna karşı yine de "taşıma" taramalara izin vermek doğru gelmiyordu. Bir tür etik duruş diyelim. Ama istisnaları vardı elbet.

    E-kitap bölümlerinde ise aynı hassasiyeti gösteremiyorduk. belirteçler ÇR kadar net olmuyordu çünkü, özgün mü değilmi saptamak zorlaşıyordu. Hele tekst tabanlı paylaşımlarda alıntı olup olmadığını anlamak hiç mümkün değildi. Tamamen okumak lazımdı. Bu anlamda denetimsiz kalması normaldi, beyanı asıl kabul etmek gerekiyordu. çoğu arkadaş da taramadan ziyade düzenleme yapıp sunuyordu yanılmıyorsam. OCR hatalarını filan düzeltip yeni bir versiyon çıkartıyorlardı.. sonuçta emek verip özgün olmasa da "payım var" denebilecek bir sunum yapıyorlardı.

    YanıtlaSil
  10. onaydan sonra blogvip gelirmi...Bellimi olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili anerkad, biliyorsun tatildeydim ve bu süre boyunca yorum kapısını kapatmak durumunda olduğumu da belirtmiştim..

      Sil
  11. İyi'de şu andersen'i tanıyamadık çok tuttuğunuz...
    resimli kahramanlardan dedik cevap alamadık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meselenin tutmak veya tutmamak olmadığını, "doğruyu yapmak" olduğunu anlatamadıysak hala, ve hala olup biten bir tek Andersen'in olaya etkisi ile açıklanmaya muhtaç ise ne denebilir ki artık?..

      Sil
  12. Sayın Mr.yer6. öncelikle çizgili forum'u kurup emek veren herkese teşekkürler. ÇF yayınladığı kitaplarla marka olmuştur dersem abartnış olmam sanırım.

    Ben sadece bir kaç noktanın altını çizmek istiyorum.

    VIP üye olmak için emek vermek, paylaşım yapmak gereklidir deniyordu. Fakat bu işin aslının böyle olmadığı "derinforum" yazışmalarında ortaya çıkıyor. Meğerse 0 paylaşımla VIP olanlar varmış da biz bilmiyormuşuz. Bu durum beni hayli üzdü.

    ikincisi de son zamanlarda forumda yayınlanan gazetelerle ilgili. Sizin gibi ayrıntılı bir şekilde karşılaştırma şansım olmadı. çünkü link sadece "VIP" üyelere açık ve bize kapalıydı. Forumda yayınlanan gazetelerin çoğu Ankara Üniversitesi Gazeteler ve Dergiler Veritabanından alınmadır. çünkü o veritabanında varolan gazetelerle sınırlıydı forumun gazete arşivi.

    Anılan yerden gazetelerin alınmasında ve forumda paylaşılmasında bir sorun yok. Fakat neden emek sarfetmeyip taramadığınız bir ürünün linkini gizliyorsunuz onu anlamadım... (Lafım ilgili kişiye! Mr.yer6'ya değil! ) Bu bir haksızlık değil mi?

    Başka paylaşımlarda görüşmek üzere.

    Kitapsever.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Budami'nin gazete paylaşımlarını kastediyorsunuz... Evet, üzerinde en azından emek hakkımız bile olmayan bir paylaşımı kilitlemek doğru değil. Lakin işleyiş açısından bakınca Budami'nin de bu işte kusuru "pek yok" olsa gerek.. Zaten paylışımı taşıyan üye, vip olsun veya olmasın, o paylaşımın kilitlenmesi bölüm yöneticisinin elinden çıkan bir işti. Bölüm yöneticisi de gerçek kaynağın neresi olduğunu bilmiyorsa, kilitlenmesini uygun görmesi olağan bir durumdu.. Sonuçta forum için artı değer olarak görülmüş ve bölüm yöneticisi paylaşımı kilitlemeyi uygun bulmuştur. Siz söyleyene kadar ben dahi bilmiyordum sözkonusu gazetelerin AÜ veritabanından alındığını. Olasılıkla ilgili yönetici de habersizdir durumdan. Paylaşımcılar da kaynaklarını belirtmeyince, oluyor böyle garabet durumlar.

      Temelde, paylaşımın "alıntı" olduğunu öğrenmemiz halinde, bu tür aktarmaları kilitlememek çoğu yöneticinin genel tavrıydı, ama elbette gözden kaçırma veya zaman zaman da "göz yumma" vakaları da yaşanmıştır.. :) En azından geleneksel bir hal almadığını söyleyebilirim bu yanlışın!..

      Sil
  13. Çizgi Diyarı’ndan, ÇF yönetimi ve üyelerine “ÇD’ye gelin” daveti yapılmıştı. Çizgili’nin dibe vurduğu, sorunlarıyla boğuştuğu bir ana denk gelen zamanlamasıyla da dikkat çekiciydi. İki forum arasında yaşanan amansız rekabeti bilmeyen yok, eminim ÇF yönetimi ve forumlarına bağlı birçok üye bu çağrıyı ilk etapta erkek tarafının kız tarafına gönderdiği bir davet gibi algılamışlardır. :)

    Nitekim bu çağrıya pek de sıcak bakılmadığını gösteren ve yukarıdaki algıyı güçlendiren, ÇF cevabı diye bir mesaj yayınlanmıştı söz konusu başlık altına. Mesajı kaleme alan kim belli değil, mytra da olabilir kutuge de:

    "Gidişatı hoş bulmuyoruz tabi ama şahsen çok da durmuyorum üzerinde. Oyunu kuralına göre oynuyorlar ve maalesef ahlak filan kurallar arasında değil. Neyse geçmiş zaman.. ben affettim herkesi.. tabi af, unutmak demek de değil!

    En iyisi ne fazla takmak, ne de fazla kasmak.. her şey olacağına varıyor.. ÇD’de kendi yolunda ilerler, kendi yücelişini hazırladığı gibi kendi çöküşünü de hazırlar.. her şey doğar büyür ve ölür.. kaçınılmaz bu, biz tadını çıkaralım, seyir keyfini bozmayalım..

    Kalın sağlıcakla.. buralardayım.. "

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yanlış hatırlamıyorsam gulyabani'nin daveti ÇF erişilemez hale geldikten birkaç hafta sonra yayınlanmıştı ÇD'de. iyi niyetli bir çağrı olduğundan hiç kuşkum yok ama biraz "erkenci" gelmişti bana ve taşlar yerine oturmadıkça karşılık bulması zordu, hatta erkenciliği nedeniyle biraz da zorluğu yaratan bilfiil böyle bir mesajın ortaya atılmasıydı. zira kuşkucu kafaların otomatik olarak Eskit'e akması muhtemel ÇF emekçilerinin önünü kesmek olarak yorumlamaları mümkündü bu çağrıyı.. hele aynı günlerde Eskit'te Bakunin'in de forumda ÇR ağırlığı olup olmayacağını soran bir mesajı yayınlanmış ve zaten diken üstünde olan ÇFciler gelişmelerden işkillenmişti..

      yukarıda alıntı yaptığınız, diyarda yayınlanan mesajı da hatırlıyorum.. tamamı değil ama bir kısmı yukarıda alıntıladığınız mesajı yazan ile ortak bir dostumuzla benim yaptığım bir yazışmadan pasaj içeriyor.. yani bu mesaj ve bu mesajın yazılmasına neden olan öncül mesajlarda geçen alıntılar tarafımdan yazılmış şeylerdi, ama elbette diyar'a aktarılsın gibi bir amaçla değil "muhabbet" olarak dile getirilmişti.. ilk alıntı yapıldıktan sonra, başka alıntılar yapmasında da bir sakınca olmadığını belirtmiştim dostuma.. sonuçta kritik bir dönem yaşanıyordu ve özel de olsa, "dürüstçe" ifade edilmiş görüşlerin muhatapları tarafından bilinmesinde bir sakınca yoktu..

      Sil
  14. Düne kadar iki forum arasındaki çekişmede başı çeken ve ÇD için “hırsız diyarı” diyen s.mod’lar hatırlıyorum. imamlar böyle deyince haliyle olayın içeriğinden habersiz üyeler de etkileniyorlar onlarda veryansın ediyorlardı karşı tarafa.

    Sıradan bir eski ÇF üyesi olarak, geriye dönük düşününce bazı şeyleri birleştirmekte zorlanıyorum, bu kadarcık kısa sürede ne değişti çözemiyorum. ÇF’un mod ve s.modlarından bazıları ÇD’deye havalı bir giriş yapıp boy göstermeye başladılar. E, tabi beş parmak birbirine benzemiyor, herkesten bir Harunaybal, bir mr.yer6, kolibri duruşu beklemek de safdillik olur..

    Tamam, dün dündür anlarım ama, insanın da kendince doğru bulduğu tutarlı bir duruşu olur. ÇF’un niye battığından çok, nasıl olup da bugüne kadar ayakta kalabildiğine şaşmak lazım asıl.

    Anerkad diye bir mod, admin şifresini ele geçirip, kesin sayısı belli olmayan fake isimlerle forumda türlü cevizler kıran, bir bayan üyeye özel mesajlarla salça olduğu yorumları dile getirilen kankasının yaptıklarını görmezden geliyor, kafayı sadece andersen’e takıyor, gülermisin ağlarmısın…

    Neyse, yukarıdaki yorumda geçtiği gibi : “biz tadını çıkaralım, seyir keyfini bozmayalım..”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ÇF'deki iki yıldır süren kronik problemleri takip eden akut olaylar hiç kuşku yok ki herkesi, özellikle de üst yöneticileri dünyaya bakışları çerçevesinde şöyle veya böyle etkilemiştir.. yani hasım olarak tanıdığınız bir mekan ve karşısında da dost olarak yer aldığınız bir başka mekan var... ve dost bildiklerinizin o kadar da dost olmadığı gerçeğiyle yüzleşmeniz gerekiyor günün birinde. bu kuşkusuz travmatik bir deneyimdir.. kişiyi, hem kendini hem de birlikte var olmayı seçtiği kişileri yeniden değerlendirme sürecine sokar kaçınılmaz olarak.. ve elbette herkes bu süreçten kendince bulgularla çıkar ve yine kendince doğruları çerçevesinde tavır takınır.. sanırım şu günlerde ÇD'de ÇF aslarını görüyor olmamızın ardında böyle bir durum vardır ve aslında pek de eleştirel gözle bakmaya gerek yok gibi geliyor bana..

      sözkonusu isimlerin çizgi dünyamıza katkıları orada veya burada sürüyor ve bu da ÇRseverler için güzel bir şey.. yine de gönlümden geçen bu dostların taze ve tertemiz bir forum kurup, eski yanlışlardan ders alarak bir yönetsel anlayış belirlemeleriydi. hakça rekabet edilen bir kaç forumun varlığı tek bir forumda buluşmaktan daha anlamlı, hatta daha yararlı olurdu ÇRseverler için.. tekelleşme beraberinde sancılar da getiriyor çünkü...

      evet, izleyelim görelim..

      öte yandan, Anerkad'ın ismi geçtiği için bir not düşeyim isterim.. Kalbi temiz bir abimizdir o da.. bazen temas edilen şeyin kirli olduğunu görmekte zorlanabilir insanlar.. hele arada muhabbet varsa kabul edilmesi de zordur "kir" fikrinin.. sanırım ben de benzer bir süreçten geçmiş olmalıyım.. ne ak, ne kara... gri... hatta rengarek dünya.. :)

      Sil
  15. whistleblower haber ajansı gururla sunar

    çizgiliforum eylül ayında yayına girecek

    beceriksiz yönetici ithamlarından usanan timur-lenk ve kankisi marangoz dark-mal kafa kafaya vererek forumu yeniden yayına sokmak için çabalıyorlar. grubun forumu canladırmak için para toplama işine giriştikleri dedikoduları kulislerde dönmeye başladı. daha önce toplanan paraların nasıl iç edildiği ve akibetinin ne olduğu ise hiç konuşulmayan konular arasında.

    ancak yeni siteden ümitvar olmak için iyi bir neden var, afşin bey gibi tüm üyelerin sevdiği saygın isimler yönetimde yer alacaklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana da ulaştı o dedikodu... ne para toplama girişimleri, ne de timurhan-darkmalt'ın başı çektiği hakkında bir şey duymadım, ama elmüm tarihinin zikredildiği buralara kadar geldi. :) sanırım kaynak, eski ÇF yelerinden Garip mahlaslı arkadaşımız.

      forum kapanmadan kısa süre önce atanan bazı mod arkadaşlar güvenilir kişilerdi ve olumlu bir hamleydi forum için. lakin emin olun, ÇF'nin eski kadrosu da sıkıydı ama sistem, forumun temeline oturmuş vip kurumu bu insanları zehirleyip sağlıklı tutumlar sergileyemez hale getirmişti. yani sağlam isimlerle yola çıkılsa bile üzerinde durulan zemin sağlam olmazsa hastalık nükseder. umarım ÇF baştan yaratılır ve geçmişten ders alınarak yapılır bu..

      yine de dedikodulara fazla itibar etmemek lazım.. :)

      Sil
  16. sevgili mr.yer6 yeni çizgili forum nasıl kurulmalı, eski sistemden neler devredışı kalmalı, sisteme getirilecek yenilikler ne olmalı. yeni yönetim sistemi, yeni üyelik sistemi nasıl olmalı bu konulardaki görüşlerinizi bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zor soru.. çok kapsamlı bir yanıtı hakediyor.. ama sanırım bir ütopyadan söz ederim bu soruya yanıt yazmaya kalkarsam.. ve doğrusu düşündüğüm şekilde bir forum fazla uzun ömürlü olmaz..

      Sil
  17. olması hiç olmamasından iiyidir. sıfırdan kurulacaktır herhalde bu yüzden benim tavsiye şu ÇR sayılarına tek tek konu açmak yerine her dizinin bir konu altında toplanmasıdır. diğer şekilde database masrafları katlanacak çökmeler bir süre sonra tekrar başlayacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sözettiğiniz gibi bir yapı, arananın bulunmasını güçleştirir sanırım. yeni konu takibini de zorlaştırır. bağımsız başlıklar doğru ve işlevsel bir seçimdir bu tür forumlar için. sıralı listeler ve forumun arşiv özelliği istenilen konulara erişimi kolaylaştıran unsurlar.. database üzerindeki yük, teknik admin ilgili bir kişi olursa o kadar da dert edilecek bir şey değil. özetle profesyonelliği aşan bir amatör heyecan ile bir oluşum yaratıyorsanız tepeden tırnağa her aşamada profesyonellere ihtiyaç var, özellikle de teknik konularda..

      Sil
  18. müsaadeniz ile bende görüşlerimi açıklamak isterim.
    evvela:
    kitap özetleri, adım adım anadolu, türküler türkülerimiz, haberler, gülelim güldürelim gibi saçma sapan kimsenin girmediği ve ilgilenmediği foruma yük olabilecek bölümler ortadan kaldırılır ve sadece konsepte dahil konular için bölümler oluşturulabilir ve bu sistem korunarak devam ederse ve seri haldeki taramalar belirli periyotlarda ciltler halinde birleştirilirse database sorunu kolaylıkla aşılacaktır. bu tip forumlarda en büyük sıkıntı her yeni gelen üyenin işgüzarlık için absürd bölümler önermeleri ve açtırmaları oluyor. örnek olarak bakınız ek forumda kitap bölümünde Türkiyenin Uluslararası Anlaşmaları bir bölüm açılmış sanırsınız ki dış işleri bakanlığı personeli forumda cirit atıyor. bana kalırsa forumlarda teknik bilgiye haiz yöneticilerin yanı sıra içeriğe de hakim olabilecek bilgi düzeyine hakim yöneticiler gereklidir. kitap okumayan bir adamı kitap bölümüne mod yaparsanız boylesine absürd sonuçlar almanız kaçınılmazdır.bu bağlamda dewey ondalık sınıflandırma sistemi ile bölümlendirme yapılması çok büyük bir yenilik ve kullanışlılık getirecektir.

    öte yandan bu tip forumlar paylaşılan materyallerin telif hakları yasasına tabi olduğunu düşünülürse ve forum yöneticilerinin hukuki bir takibat durumunda paçayı kurtarabilmek adına paylaşımcıyı ceza soruşturmasını yapanların önüne atması kaçınılmazdır. bu durumda paylaşımcının, özgür ve açık bilgi amacı ile telifli materyali çoğaltıp paylaştığı savunması cezadan muaffiyet kazandırmayacaktır. bu durumda paylaşımcıların korunması için kapalı link-seçkin üye sistemini zorunlu kılar durumdadır. bu sistem hem yönetimi hem de paylaşımcıyı korur.

    özetle: VİP sistemi (kapalı link - seçkin üye)sanıldığı gibi kötü değil başarılı bir sistemdir. başarısız ve tehlikeli olan ehil olmayan çapsız yöneticilerdir.

    şu anda çd ve ek forumları açık bir sistemle yayın yapmaktalar, savcılık makamına verilecek tek bir dilekçe yahut ihbar, yöneticisinden üyesine kadar hepsinin çanına otu tıkadığında mr.yer6 olarak yine aynı tavsiyeyi verebilecekmisiniz.

    çf'nin yeniden diriltilmesi amacı ile yapılan girişimlerde
    telefonla aranan, iyi niyet nişanesi olarak görüşü alınıp konu uzatılmadan özüne gelinerek maddi katkı talep edilen isimlerden biri olarak çf nin yeniden diriltilmesinin imkansız olduğunu söyleyebilirim. halen daha hainler-dış mihraklar-düşmanlar-hep destek tam destek argümanları ile iş kotarılmaya çalışıldığını görüp üzülenlerdenim.

    ben yeni bir isim altında sadece davetiye usulü ile çalışan ve underground olarak pozisyonlandırılmış seçkin paylaşımcıların yeralacağı yeni bir yapının kurulmasından yanayım. geçmiş deneyimler sonucu oluşmuş network belirli bir üye havuzu sunacaktır. çd ve ek nasıl olsa yayındalar buradaki gelecek vaad eden üyelerin daveti ile sistemin beslenmesi tamamlanır ve saglıklı bir site uzun yıllar hizmet verebilir.

    open source edebiyatı bana halk goygoyculuğunu anımsatıyor ve ucuz bir demagojinin kekremsi tadını veriyor. mikro cemaatlerin açık kaynak zevzekliğine ihtiyacı yoktur. o kültürden haz alan ve sadece o cemaat ile paylaşım yapan bir avuç insan, ne yapacağını bilmeyen bir güruhtan daha yeğdir benim gözümde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dewey meselesini dedegan arkadaşımız da dilegetirmişti ÇF'da. keşke olabilse ama kütüphanelerde dahi doğru düzgün işletilemeyen bir sistemin amatörler elinde hiç işlemeyeceğini düşünüyorum.. yine de düşünmesi bile güzel bir fikirdir.. :) aynı şekilde ÇF'nin dirilmesi konusunu da "keşke" çerçevesine alıyormun ama hiç umudum yok...

      öte yandan kapalı devre bir forum sisteminin de sorunlardan uzak kalamayacağını öngörmek gerek.. herşeyden önce, amaç çizgiroman dünyamıza hizmet etmek ise eğer, sevenlerinin sayısını artırmak, okuyucu kitlesini büyütmek, yayıncıları yeni ürünleri basmaya yönlendirmek, bilgi paylaşımını desteklemek ve artırmak filan gibi amaçların hiç birine hizmet etmez kapalı devre.. sadece birkaç kişinin elindeki kitapları yine birkaç kişiye ulaştırdığı bir mekan yaratılmış olunur... üstelik bu işlerin huzur içinde yapılabileceğinin garantisini de vermez "kapalı devre".. küçük gruplar da parçalanır... büyük olanlara oranla daha zor parçalanır ama parçalanma bir kez gerçekleştiğinde "şekilde görüldüğü üzere" çok daha kalıcı bir kopuş ile sonuçlanır küçük gruplardaki bölünme... öte yandan üye temini için, farklı forumlarda varlık gösteren seçkin işler yapanlara yönelme de ÇF-ÇD arasındaki gibi çütışma kaynağı yaratır yine.. ve aynı şekilde kapalı devre sistemde paylaştığınız şeyin "kaçak" yaptığını görmek de şaşırtıcı olmaz. ÇF'de yaşanananın benzeri bir sürece çok daha kısa bir zaman içinde giriliverir.

      yani çözüm değil cemaatimsi bir yapı, bence.. içindeki herkesin vip olduğu bir oluşumdan bahsediyorsunuz.. problem aynıdır bu durumda da. "o paylaşıyor, bu kendine saklıyor, şu vereceği her şeyi verdi artık bizi sömürüyor," gibi düşünceler kısa zamanda kemirmeye başlar hem üyeleri, hem yönetim kadrosunu.. göz açıp kapayıncaya kadar dağılır o oluşum..

      yani, eni konu düşünmeli ve yaşadığımız şeylerin kaynaklarını net bir şekilde ortaya koymalı, ondan sonra forum nasıl olmalıya bakmak gerek.. temeli sağlam atmalı, gerekirse yayıncılarla, çizgiroman dernekleriyle hatta aynı konuda faaliyet gösteren diğer forumlarla centilmenlik anlaşmaları yaparak yola çıkılmalı.. zor mu? zor! ama olmayacak iş değil..

      Sil
  19. ''öte yandan bu tip forumlar paylaşılan materyallerin telif hakları yasasına tabi olduğunu düşünülürse ve forum yöneticilerinin hukuki bir takibat durumunda paçayı kurtarabilmek adına paylaşımcıyı ceza soruşturmasını yapanların önüne atması kaçınılmazdır. bu durumda paylaşımcının, özgür ve açık bilgi amacı ile telifli materyali çoğaltıp paylaştığı savunması cezadan muaffiyet kazandırmayacaktır. bu durumda paylaşımcıların korunması için kapalı link-seçkin üye sistemini zorunlu kılar durumdadır. bu sistem hem yönetimi hem de paylaşımcıyı korur.''
    sevgili kardeşim kapalı falan diye kimse paçayı kurtaramaz daha dün okuduğum bir haberde bir kitabın fotokopisi için bile ceza uygulamasını gündeme geleceği düşünüldüğünde sizin bir kitabı veya çr'yi kapalı linkli paylaşmanızı sizi kurtarmayacaktır eğer yasa çıkarsa fransada olduğu gibi internete yüklenen harşeyin bir yazılımla kontrol edildiği hatta online video yükleme sitelerinin bile kontrol edileceği bir sistemin ülkemize gelmesi halinde olabilecekleri bir düşünmemiz gerekir.Yani bu seneden sonrası çok ciddi şekilde karanlıktır.Eylül ayında meclise telif hakları yasasının gelmesi halinde çoğu forum sizlere ömür olacaktır.
    serdary67

    YanıtlaSil
  20. ilgili konunun haberi;
    KİTAP FOTOKOPİSİ ÇEKENE HAPİS CEZASI GELİYOR
    10.08.2012 11:06

    Yeni düzenlemeye göre fotokopiyle çoğaltılan kitaplar artık korsan sayılacak. Bu suçu işleyenlere 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.


    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Telif Yasası’na göre bundan böyle fotokopicilerde çoğaltılan kitaplar “korsan” kapsamına girecek.

    Bugün gazetesinin haberine göre; yeni düzenlemeyle bir eserin yüzde 20’sinden fazlasının fotokopiyle çoğaltılması yasaklandı. Bu yasaya uymayanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak.

    Yetkililer yasaya uymayana önce para cezası verileceğini ikinci kez olayı tekrarlarsa hapis cezasının uygulanacağını vurguladı.

    Piyasada tek nüshası olan kitaplar uygulamanın dışına bırakıldı.

    Düzenlemeyi değerlendiren Telif Hakları Uzmanı Avukat Cahit Suluk, “Bugün fotokopi cihazlarının hafızasında binlerce kitap yer alıyor. Fotokopici tek düğmeye basarak o kitabı çıkarabiliyor. Bu durum yayın sektörünü öldürüyor. Pahalı diye bir eser çoğaltılamaz. Bu ahlaksızlıktır” dedi.

    Eserlerden fotokopi çekilmesine ancak fotokopicinin bunun için bedel ödemesiyle mümkün olacağını belirten Suluk sözlerine şöyle devam etti:

    “Eserleri çoğaltmaya yarayan materyallerden ve cihazlardan yüzde 3 oranın kesinti yapılacak. Bu bedel, üreticilerden ya DA ithalatçılardan yapılacak. Yani bin dolarlık bir cihaz için devlet 30 dolar alacak. Bu DA ister istemez fotokopi fiyatlarının zamlanmasına neden olacak. ”

    Yayıncılığın DA aynı müzikte olduğu gibi şekil değiştirmeye başladığını ifade Eden Telif Hakları Uzmanı Avukat Suluk, “Dijital korsanlarla mücadele edilmezse bir daha kitap çıkmaz. Dolayısıyla bizim bilgiyi koruyucu hukuka yani fikri mülkiyet hukukuna ihtiyacımız var. Bilgiye bu değeri ve önemi vermezsek toplum için büyük bir tehlike ortaya çıkmış olur. Kaliteli hiçbir şey çıkmaz” dedi.

    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarayıcı fiyatlarına da yansır bu dolaylı vergi.. :)

      sonuçta "altın çağ" sona yaklaşıyor belli ki.. hem barındırıcılar, hem paylaşımcılar yasal sınırlara daha fazla takılacak yakın zamanda. bizler de şu günlerimizi mumla arayacağız..

      e, hayırlısı..

      Sil
  21. istedikleri yasağı getirsinler bunun önüne geçemezler, geçilebilse idi amerika ve avrupada yayın yapan torrent-warez siteleri kapatılırdı kaldıki bunlar kapatılsa bile rusya-çin gibi ülkelerin serverlarından yayın yapan siteler ortaya çıkar eninde sonunda bu sisten yürür.
    ancak bu işi aleni şekilde yapanların da canına okurlar. sen idefixten satın aldığın ebooku yada işbankasının yeni çıkardığı bir bestsellerı ilk günden koy sitene anında tepene çökerler.

    kapalı sisteme getirdiğiniz eleştiriler üzülerek soyluyorumki tutarsızdır. sizin altını çizdiğiniz bireyin psikolojik niteliklerine dayanan sorunlarını grup ve sisteme yansıtması açık sistemlerde daha çok mümkündür. çd forumda herşey açık olarak paylaşılıyor ancak ne hikmetse bir türlü başarı elde edilemedi. üstelik en büyük rakipleri çf da çökmüş olmasına rağmen paylaşımcılar burayı tercih etmiyorlar. bunu nasıl açıklayacaksınız.

    ve son olarak bu tartışmalarda ihmal edilen bir başka boyutu da ön plana çıkaralım.açık sistemler kolleksiyonerliğin ruhuna aykırıdır. bir kolleksiyoner biriktirdiği obje ile fetiş ilişkisi kurar. hiç bir kolleksiyoner aylarca peşinde koştugu, para verdiği, özenle sakladığı ve tutkuyla bağlı olduğu bir objeyi-metayı değersizleştirecek şekilde açık sisteme sürmek istemez. bu dünyaya giren herkes bilirki, her tarayanın paylaşmadığı ayrı bir hazinesi daha vardır. kolleksiyonunu zenginleştirmeyecek aksine değerini düşürecek bir sistemin içinde hiç bir kolleksiyoner genel verici olarak yer almaz. açık bilgi-açık sistem çıgırtkanlığı olsa olsa tembel ve ucuza konmak isteyen insanların zavallı temmenilerinden ibarettir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tutarsızlık dediğiniz şey, deneyimden süzüldü.. ÇF'de "çekirdek kadro" ve "biz bize yeteriz" söylemi vardı, bakın sonuç ne oldu!.. demek ki tutarsız olan insanlar. bu da gayet doal, hayat devam eder, koşullar değişir ve yeni tutumlar alınması gerekir.. insan böyle gelmiştir böyle de devam edecek görünen o ki.. :)

      ÇD'nin aldığı yolu fazla küçümsememek gerek. sadece alıntı-çalıntı paylaşımlarla yola çıkıp bugün üretken bir güç haline gelmiş oldukları bir gerçek ve eski rakibimiz diyerek bu gerçeği yadsımanın anlamı yok. zaten yadsıma tutumu ÇF'nin başını yaktı.

      fakat anahtar sözcügü kullanmışsınız. "koleksiyonerlik".. evet koleksiyonerler, değer verdikleri objenin kendileri için anlamından ziyade etkinlik alanında yer alan insanlar gözündeki değerinin ön planda tutulduğu bir yaklaşımla nesneleri kıymetlendirenler için kapalı sistem anlamlı olabilir. ama çizgiroman sevgisiyle bu alanla ilgilenmek ile koleksiyonerlik arasına bir ayraç yerleştirmek gerek bence. en azından ben gibi insanlar için ikisi aynı şey değil..

      öte yandan, "koleksiyoner" tanımına getirdiğiniz açıklama da, "insanların psikolojik nitelikleri" diye söz ettiğiniz şeye başvuruyor. kapalı sistemde dahi, sözünü ettiğiniz fetişlerin değersizleştirilmesiyle sonuçlanacak bir paylaşıma girmeyecektir koleksiyoner diye nitelediğimiz kişi ve dolayısıyla vericilikten çok alıcılığı yeğleyecektir. bu da kurulmak istenen sistemi daha başından tıkar kanımca.

      olsun. kişiler eğilimlerine göre farklı oluşumlara yönelsinler. illa da herkes aynı potada eriyecek diye bir şey yok nasılsa.. benim gözümde, bir oluşumun uzun yaşamasından çok yaşadığı süre içinde ne kadar yararlı olduğu önemli.

      Sil
  22. gelmeye niyetliyse ÇF foruma açılacak ilk konu egolarından taviz verecekleri beceriksizliklerini ifade eden bir özür içerikli olmalı. aksi halde ben gibi emek vermiş vip üyeler bu samimiyeti görmezlerse paylaşım yapmak için değil şöyle bir işler nasıl gidiyor diye bakmak için girerler foruma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. timurlenk-darkmal-boklitus daha çok beklerler. seeder vip leri kaybettiler, leecher vipler ile takılırlar bundan sonra.

      Sil
    2. olmayacak duaya amin denmez.. forum açılır da, olup biteni yorumlayan bir metne yer verilirse bu metnin teması yine, suçlamalar ve ithamlar üzerine kurulu olur, merak edilmesin.. yine mide bulantıları, yine baş dönmeleri, yine "mangal yelleme" konularına temas edilir.. özür beklentisi boştur ve bu beklentinin dile getirilmesi bir baskı olarak algılanacağı için niyet varsa bile bu niyetin gerçekleşmesi önünde bir mani teşkil eder.. zaten ben de aynı etki amacıyla "suçlama ve itham" diyorum ya.. :)

      Sil
    3. "timurlenk-darkmal-boklitus daha çok beklerler. seeder vip leri kaybettiler, leecher vipler ile takılırlar bundan sonra. "

      :) yok yok! hala küstürülecek bir kaç "seeder" vip bulunur. bulunmazsa bazı üyeler vip yapılıp sonra küstürülür.. demokrasilerde çare mi yok.. :)

      Sil
  23. ÇF hiç açılmayacağı için, böyle bir özür metnine ihtiyaçta duymazlar zannımca.
    açılmak istenen bu vakite kadar 5 kez açılır, 5 kez tekrar kapanırdı.

    sanırım kutuge istemiyor. kafasında bitirmiş.
    eee herkes bitirmedimi zaten.
    kimsenin umurunda değil.
    modlar, vipler, üyeler çd'de. çoğu kendi nikleriyle yorum yazıyor. paylaşım yapıyor.
    kolibri bile bir defalıkta olsa gelip birşey karaladı. sanıyorum 80lere ait bir müzik grubuna bir yorum bıraktı.

    eskikitaplarım'ım lideri 25temmuz bile çd'ye gelip, diyalog kurdu. selam verdi. selam aldı.

    ÇF artık kurulmaz. kurulsada bu zamandan sonra kimse gidip emek harcamaz.
    ama kendilerine has paylaşımları vardı ve onu yağmalamak isteyen birdolusu insan var.
    açıdıldığında sadece yağmalanır. sonra bırakılıp atılır.
    bundan dolayı daçf açılmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herhangi bir duyumum yok ama bana da "kutuge kafasında bitirmiş" gibi geliyor. ÇF görece uzun ömürlü bile oldu denilebilir. koşullara, içten ve dıştan gelen baskılara karşın iyi şeyler yapmayı başardı. elbette bir miktar kötü anı da yarattı insanlarda.. ama olur böyle, iyi ve kötü algısı, duruma ve insanların pozisyonuna göre değişiklikler gösteriyor..

      özetle, kutuge ÇF isim hakkını devrederse yeniden ama bambaşka bir ÇF açılabilir. bu yeni oluşuma eski ÇF gözüyle bakılabilir mi bilemem ama arşiv orada yeniden hayat bulsa fena olmaz.. elbette bu sefer erişim kısıtlaması olmamalı..

      eğer eski aslar yeni bir oluşumda buluşmak yerine sağa sola dağılırlarsa bunu da anlayışla karşılamak gerek.. ÇF'nin tükenişi hiç değilse ÇR dünyamıza barış ortamı olarak yansısın.. eski yaraların kapanması biraz zaman alır, ama tekrar deşmeme gibi akılcı bir yol tutturulursa neden kapanmasın ki? sonuçta bu işe emek verenlerin emeğinin ardında ÇR sevgisi var ve sevgiden daha güçlü bir birleştirici unsur var mı dünyada. (tabi aksini iddia etmek de mümkün.. :) )

      netekim; hayırlısı.. :)

      Sil